Rettigheder og tilladelser
Er du arrangør af ALSANG-arrangementer (og fællessangsarrangementer i det hele taget), så er der en række forhold omkring rettigheder i forhold til de sange, man ønsker at synge, samt forskellige tilladelser, som du skal være opmærksom på.
På denne side kan du få et overblik over nogle af de typiske forhold, som du skal være opmærksom på.
Brug af sangtekster
Når der skal synges fællessang, så vil der i langt de fleste tilfælde være behov for sangtekster, så alle kan synge med på sangene.
Sangbøger
I forbindelse med alsangsstævnerne under besættelsen medbragte deltagerne selv sangbøger, i det omfang man ikke kunne sangene udenad. Især den såkaldte "Kongesangbog" blev ofte brugt.
Traditionen tro vil vi da også anbefale, at I som arrangører bruger de mange sangbøger, som findes i dag, og som rummer mange oplagte fællessange. Måske kan I låne jer frem eller bede deltagerne til jeres arrangementer om selv at medbringe en given sangbog.
ALSANG Online og Fædrelandssang på modersmål
På ALSANG Online kan man få gratis adgang til tekster og indspilninger på en række gode fællessange. Du kan også gøre brug af materialet, Fædrelandssang på modersmål. Hér er tre danske sange er oversat til 12 forskellige sprog. De sangtekster, man får adgang til på ALSANG Online og Fædrelandssang på modersmål, kan bruges til egen brug, når man deltager i sangarrangementer e.l.
Copydan Tekst & Node
Det er nu muligt at indgå en aftale med Copydan Tekst & Node, om kopiering af sangtekster til offentlige arrangementer. Læs mere her: https://tekstognode.dk/virksomheder/offentlig/offentlige-arrangementer/
Hvis du som arrangør er en erhvervsvirksomhed, undervisningsinstitution eller lign. større organisation, kan du undersøge om din organisation allerede har en aftale med Copydan Tekst & Node om kopiering af tekster, og om dit arrangement er omfattet af aftalen.
Læs mere på Copdan Tekst & Nodes hjemmeside.
Fremførelse af sange og musik
Når man laver offentlige arrangementer, der involverer fremførsel af musik, skal man altid indberette det til Koda. For at alle ALSANG-arrangementerne ikke skal drukne i bureaukrati, har ALSANG og Koda nu i fællesskab indgået en samlet aftale. Den dækker betalingen for den offentlige fremførelse af musikken i forbindelse med fællessangsarrangementer, som finder sted i perioden fra den 1. april 2020 til den 30. september 2021.
Det betyder, at du som arrangør ikke skal betale til Koda, når fællessangsarrangementet opfylder følgende punkter:
- Fællessangsarrangementet har en relation til ALSANG og Danmarks befrielse.
- Fællessangsarrangementet er tilmeldt ALSANG Kalenderen på www.alsang.dk/kalender/ senest fem dage inden arrangementet finder sted.
- Arrangementet finder sted i perioden fra den 1. april 2020 til 30. september 2021.
- Den overvejende del af musikken er fællessang, evt. akkompagneret af instrumenter. Et arrangement med hovedvægt på alm. koncerter med bands/solister er ikke dækket af aftalen.
Ved arrangementer, der ikke opfylder ovenstående punkter, er arrangøren selv ansvarlig for at betale til Koda og dermed sikre betalingen for den offentlige fremførelse.
Koda
- Koda sikrer betaling til komponister og sangskrivere, når deres musik bliver brugt i det offentlige rum.
- Normalt, når man laver offentlige arrangementer med fremførsel af musik, skal man altid indberette det til Koda.
- Alle ALSANG-arrangementer, som afholdes i perioden 1. april 2020 – 30. september 2021, er dækket af ALSANG og Kodas indgåede aftale, såfremt de lever op til ovenstående krav. Komponister og sangskrivere vil som altid få deres retmæssige betaling.
- Læs mere om Koda på www.koda.dk
Søg tilladelse hos kommunen og politiet
Når man afholder offentlige arrangementer, kan det være nødvendigt at søge tilladelse både hos kommunen og politiet samt eventuelt andre instanser alt efter arrangementets lokation og karakter. Er du i tvivl om hvilke tilladelser, der skal søges, kontakt da eventuelt kommunen.